Protetik Diş Hekimliği

KRON - KÖPRÜ UYGULAMALARI:

Kron: Dolgu yapılamayacak derecede zarar görmüş ve harap olmuş dişler kronlarla restore edilir. Bazı harap dişlerde kanal tedavisinden sonra kök kanalından destek alan kronlar da yapılabilmektedir. İyi bir ağız bakımıyla çok uzun süre ağızda kalabilmektedirler.

Metal-porselen kronlar: Metal bir alt yapı üzerine porselen işlenerek yapılan sabit protezlerdir. Hem ön dişlerde hem arka dişlerde kullanılabilir. Dezavantajları: Metal alt yapının yansımasına bağlı oluşan gri renk, maksimum renk uyumunun elde edilememesi, opak renk oluşumu, ışık geçirgenliği olmaması nedeniyle doğal görüntü elde edilememektedir.

Full porselen kronlar: Metal yerine birtakım kristallerle (zirkonyum, lösit vs) güçlendirilmiş seramik alt yapılar üzerine porselen işlenmesiyle elde edilen sabit protezlerdir. Gelişen teknoloji ile kullanılan gereçler ve malzemeler sayesinde metale eşit dayanıklılık elde edilmiştir. Kuralına uygun kullanıldıklarında metal-seramik köprülerle aynı dayanıklılığı gösterirler.

KÖPRÜ: Bir ve birkaç diş eksikliğinde eksik bölgeye komşu dişler üzerine sabit protez yapılır. Sabit protez için aşındırma yapılarak ölçü alınır ve laboratuarda hazırlanır. Sonrasında da prepare edilen dişler üzerine özel yapıştırıcısı ile yapıştırılır.

KISMİ VE TOTAL PROTEZLER

Parsiyel Protezler (Kısmi Protezler): Ağızdaki mevcut diş sayısı sabit bir köprü yapımı için yeterli değilse hem dişlerden hem de hastanın ağız içi yumuşak dokularından destek alınarak yapılır. Çıkarılıp takılabilen protezlerdir. Sadece akrilikten veya metal kaideli akrilikten (iskelet protezler) yapılırlar. Sadece akrilikten yapılan protezler, uzun ömürlü olmamaları nedeniyle kısıtlı miktarlarda ve daha çok geçici protezler olarak tercih edilirler.

İskelet Parsiyel Protezler: Hastanın ağız içi yumuşak dokularından ve mevcut dişlerden direk veya indirek tutucularla (kroşe-çengel) destek alan, alt yapısı metal hareketli protezlerdir.

Hassas Tutuculu Parsiyel Protezler: Hastanın ağız içi yumuşak dokularına ve kronlanan mevcut dişlerin üzerlerine yerleştirilen, tutuculardan destek alan hareketli protezlerdir. Halk arasında çıtçıtlı protezler olarak da bilinirler.

Total protezler (Tam protezler): Ağızdaki tüm dişler kaybedildiğinde yapılan protezlerdir. Diş eti renginde akrilik kaide üzerinde prefabrik dişlerin dizilmesi ile hazırlanan yumuşak doku destekli hareketli protezlerdir. Negatif hava bacıncı ile ağızda tutunurlar.

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLER: İmplant destekli protezler, implant üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen protezlerdir.

Hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan kişilerde, implant destekli protezler kullanılabilir. İmplant destekli protez implantlar üzerine yerleştirilirken, klasik protezler dişeti üzerine yerleştirilir ve bu nedenle ağızda sabit kalmaları daha kısıtlıdır.

İmplant destekli protezlerin implantlar üzerine yerleştirilebilecekleri özel ataşmanları bulunmaktadır. İmplant destekli protezlerin takılıp çıkarılması da oldukça kolaydır. Ancak aynı zamanda kron ve köprü gibi sabit kullanılan protezlerin yapılması da mümkündür. Diş hekiminiz size en uygun olan tipteki protezi önerecektir.

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZ ÇEŞİTLERİ: İki tip implant destekli protez vardır. Barlı ve ball ataşmanlı protezler olarak adlandırılırlar. İkisinde de protezin altyapısı akriliktir. Barlı protezler en az üç implant gerektirirken, ball ataşmanlı protezler için iki implant yeterlidir.

1. Barlı Protezler Öncelikle 2-5 implant uygulanır. Sonra çene kemiği kıvrımını takip eden ince bir metal bar, bu implantların üzerine yerleştirilir. Klips ya da başka tipteki ara parçalar bar, protez ya da her ikisine birden uygulanır. Protez barın üzerine uygun şekilde oturtulur.

2. Ball Ataşmanlı Protezler Çene kemiğine yerleştirilen her implant üzerine metal ataşman oturtularak, protez içindeki başka bir ataşmana yerleştirilir. Birçok vakada implant üzerindeki ataşmanlar küre şeklindedir ("erkek" ataşmanlar) ve protez içindeki yuvalarına (dişi ataşmanlar) adapte olurlar.

İMPLANT DESTEKLİ KRON VE KÖPRÜLER
İmplant destekli kron ve köprüler, doğal dişler yerine implantlardan destek alırlar. Çoğunlukla, her kayıp dişe karşılık bir implant yerleştirilir ve kuronlar tek parça olacak şekilde birbirine bağlanır.

Nerelerde Kullanılır? Birden fazla diş eksikliği varsa implant destekli köprü kullanılabilir.

Doğal dişler ve çevre dişeti dokuları sağlıklıysa, implant doğal dişin yanına yerleştirilebilir. İmplantların yerleştirilebileceği ve desteklenebileceği yeterli kemik yoksa, asıl implant işleminden önce destek kemik dokusu oluşturulmalıdır.

Bir implant destekli köprü şu bölümlerden oluşur: Çene kemiğine yerleştirilen implant, titanyumdan imal edilir.

İmplantı destekleyecek yeterli çene kemiği mevcutsa ve boş alan sinire ya da sinüs boşluğuna çok yakın değilse her kayıp diş yerine bir implant yapılabilir. Yeterli kemik mevcut değilse, boşluk sinire ya da sinüse yakınsa, bir ya da iki dişlik boş alan bırakılır.

- Silindir şeklindeki abutmentlar titanyum, altın ya da porselenden imal edilir. İmplant üzerine vidalanırlar. Dental laboratuarda hazırlanan abutmentlar, geçmişte yapıştırıcı yardımıyla implanta yerleştirilirken günümüzde implanta vidalanmaktadır. - Restorasyon (dişe benzeyen bölüm) metal altyapılı porselen kronların birbirine bağlanarak oluşturduğu köprü şeklindedir.

İMPLANTIN ÜSTÜ RESTORASYONUN UYGULANIŞI
Farklı türde implant destekli köprüler mevcuttur. Bazı tipler yapıştırılarak, bazıları vidalanarak, bir bölümü ise direkt olarak abutmenta ya da implanta tutturulur. Diş hekiminiz sizin için en iyisinin hangisi olduğunu belirleyecektir.

Eğer vida tutuculu köprü kullanılırsa; ilk basamak, iyileşme başlığının çıkarılıp yerine daimi abutment yerleştirilmesidir.

Ağzınızın modelinin oluşturulabilmesi için bir ölçü alınır.

Bir sonraki randevuda porselen köprüyü destekleyecek olan metal altyapının provası yapılır. Metal altyapı uygun ise, porselen üst yapı laboratuarda hazırlanır. Sonra ağız içinde prova edilerek istenen şekil, boyut ve renk oluşturularak, köprü vidalanır ya da yapıştırılır.

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERİN BAKIMI
Protez günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir. Aynı zamanda implant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice temizlenmelidir.

İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her üç ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz. Protezin her parçası, sağlam olup olmadığının görülmesi için diş hekiminiz tarafından test edilir. Protez sabit olsa da çiğneme esnasında hafifçe kayabilir. Bu hafif hareket nedeniyle protez dişetlerine sürtünerek hassas noktaların oluşmasına neden olabilir. Diş hekiminiz bu ziyaretlerde dişetlerinizi ve aynı zamanda kapanışınızı (üst ve alt dişlerinizin karşı karşıya gelmesi) kontrol eder.

Barlı protez üzerindeki klips ya da diğer ataşmanlar genellikle her 6-12 ayda bir değiştirilir, çünkü plastikten yapılırlar ve sürekli olarak kullanıldıklarından yıpranırlar.

İMPLANT DESTEKLİ KÖPRÜNÜN BAKIMI
Köprü ve dişeti arasında kalan alanı diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. Bu tip temizlik için özel olan bir diş ipi ya da küçük diş arası fırçası kullanılabilir.

İlk yıl içinde her 3-4 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZİNİZDEN NE BEKLEYEBİLİRSİNİZ?
Klasik proteze göre implant üstü protezler çok daha hareketsizdir. Konuşurken rahat edersiniz ve protezinizin bollaşma ya da ağzınızdan çıkması gibi durumlardan dolayı endişe etmenize gerek kalmaz. İmplant destekli protez kullanmadan önce yiyemediğiniz yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz ancak protezin zarar görmemesi için çok sert ve yapışkan gıdalardan uzak durmalısınız.

Üst çenenizde implant destekli proteziniz mevcutsa, klasik proteze göre daha doğal hissedersiniz, çünkü implant destekli protez üst damağınızı örtmeyecek şekilde hazırlanır.

PROTEZ LABORATUARI
Hastanemiz bünyesindeki protez laboratuarı protez kliniği ile koordineli olarak hastalarımızın protez ihtiyaçlarını gidermeye çalışır.