Endodontik Tedavi (Kanal Tedavisi)

Kanal Tedavisi

Çürük, dişin sert dokularını aşıp damar ve sinirlerden oluşan pulpa kısmına ulaştığı zaman kanal tedavisi gerekir. Aslında kanal tedavisine sebep olan tek etken derin çürükler değildir.Dişteki çatlaklar, dıştan gelen travmalar, diş üzerinde uzun süre döner aletlerle çalışılması da kanal tedavisini gerektirecek durumlar açığa çıkarabilir. Dişin pulpa dediğimiz canlı kısmı dişin kök ucuna kadar uzanır ve bir nevi diş için bir savunma bariyeri görevi görür. Çürük ilerleyip pulpa canlılığını kaybettiğinde bu savunma bariyeri yok olur ve enfeksiyon rahatlıkla dişi aşıp çene kemiğine yayılabilir.Sonuçta ise; apse ve osteomyelit(kemik iliği iltihabı) gibi çok ciddi, ağrılı ve riskli durumlar gelişebilir.

Şimdi bu tedaviyi biraz daha iyi anlayabilmek için soru cevap şeklinde irdeleyelim:

Dişimde iltihap varsa sadece antibiyotik kullanarak diş hekimine gitmeden iyileştirebilir miyim?

Son yıllarda ülkemizde bilinçsiz antibiyotik kullanımı çok ciddi oranda artmıştır. Bu yüzden burada öncelikle vurgulanması gereken durum, bir hekime danışılmadan antibiyotik kullanılmamasıdır.

Dişte iltihap oluşup pulpa canlılığını kaybettikten sonra diş, kök kanalları aracılığıyla, mikroplar için kemiğe açılan bir yol haline gelir. Antibiyotik kullanımı tek başına asla tam tedavi sağlamaz. Öncelikle o yolun temizlenip kapatılması gerekir, bu da ancak diş hekiminizin yapacağı kanal tedavisiyle mümkün olur. Diş hekimliğinde antibiyotikler sadece tedaviye destek olarak kullanılırlar.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

1 - Derin çürüğü olan iltihaplı bir diş görmektesiniz.
2 - Dişin çürük dokusu temizlenir ve pulpa odası ve kök kanallarına ulaşabilmek amacıyla dişin üst tarafına bir giriş deliği açılır.Kanalların yeri ve boyları belirlenir ve eğelerle girilerek kök ucuna kadar içi temizlenir.
3 - Genişletilmiş kanalın içi yıkanır ve artıklar uzaklaştıktan sonra kurulanarak gutta percha denilen özel maddelerle doldurulur.

Bütün dişlerin kanal sayıları aynı değildir.

Genel olarak: Alt ve Üst ön dişlerde 1, üst birinci küçük azıda 2, altküçük azılar ve üst küçük azıda 1, alt ve üst azılarda 3 veya 4 kanal bulunur.

Kanal tedavisi yıllardır uygulanan ve başarı oranı çok yüksek bir tedavidir. Tedavi edilen vakaların çok büyük bir çoğunluğunun tedavi sonrası herhangi bir rahatsızlığı olmamaktadır.